Pohodništvo

Bled je s svojo okolico in zaledjem turistična destinacija, ki ponuja izjemne možnosti za pohodništvo. Julijske Alpe s Triglavom v ozadju, Karavanke, vršaci Pokljuke, Jelovice, Mežakle, blejski osamelci – izbira je velika.

Skozi Bled vodi tudi etapa daljinske pohodniške poti Julijana, ki vas pelje po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.

Pohodništvo
Pohodništvo
Pohodništvo
Pohodništvo

Nudimo:

Ideje za pohodniške izlete

Nekaj idej, da se boste laže odločili. Možnosti je veliko, mi vam predlagamo nekaj najlepših.

Za tiste, ki radi hodijo, uživajo v naravnih lepotah in čudovitih razgledih

ribenska gora

Je hrib, ki se vzpenja nad Ribno Alpine Resort-om in ga morate osvojiti. Označena in na nekaterih mestih varovana pot vas bo vodila na 587 m visok vrh, s katerega se vam odpre prečudovit pogled na ‘podobo raja’, in to na vseh 360° stopinjah. Ko se zavrtite okoli svoje osi, je na južni strani modro zelena Sava Bohinjka, ki se vije v skriti ‘dolinci’ med Jelovico in Pokljuko. Skozi veje starih osamelcev se na hitro prikaže delček Blejskega jezera s cerkvijo, potem pogled zajame Julijce s Triglavom, in nato Karavanke in vso ravnico, ki se razteza v daljavi.

Pogled z M.Osojnice KS

Najlepši in najbolj romantični razgled na Blejsko Jezero. Za malo daljši vzpon je pot čez Malo Osojnico do Velike Osojnice odlična izbira. Do Male Osojnice z višino 685 metrov je približno 45 minut hoje po strmi gozdni poti, nato pa še nadaljnjih 20 minut do 756 metrov visoke Velike Osojnice. Pričakali vas bodo najlepši razgledi na jezero in njegovo okolico.

Blejski Vintgar
Pot v sotesko Vintgar nas vodi ob Blejskem jezeru, skozi vasi Spodnje Gorje in Podhom, vse do vstopa v to slikovito alpsko sotesko. Sledi pol urni sprehod po 1,600 metrov dolgi soteski, ki jo je izdolbla smaragdno-zeleno gorska reka Radovna. Pot po soteski je speljana preko lesenih mostičkov, s katerih je mogoče brez posebnega truda opazovati slapove, brzice in tolmune, ki jih ustvarja reka med svojim tokom po soteski. Urejena lahka pot po soteski se konča z mostom nad mogočnim, približno 15m visokim slapom Šum. Poleti priporočamo obisk med tednom.
pogled z male osojnice

Tudi za najmlajše. Zlatorogova pot. Tematska pot na šestih postajah okoli Blejskega jezera predstavlja kulturne in naravne znamenitosti Bleda ter izpostavlja pomen varovanja okolja. Otroci in starši bodo preko igre na zabaven in izviren način spoznali lepote in znamenitosti Bleda ter podoživeli eno najbolj znanih pravljic skozi otroško domišljijo. Z rešenimi nalogami boste premagali jezersko pošast.

Iglica

Blizu Bleda, nad vasico Bohinjska Bela se skriva prekrasen Slap Iglica. Pot vas bo iz resorta vodila mimo vasi Selo, do Mlina. Tam nadaljujete v smeri Bohinja do vasi Bohinjska Bela. Iz vasi vas vodi kažipot do vznožja slapa. Po lesenih lestvah se lahko vzpnete nad 24 metrov visok slap, od koder se razprostira čudovit razgled na okolico.

Galetovec

Še en najlepši razgled. Pohod začnite v vasi Bohinjska Bela. Nezahtevna označena pot vas bo vodila  preko potoka Belca po asfaltni poti skozi vas, takoj po podvozu pod železniško progo pa se usmerite po cesti na desno in po 15 minutah hoje pridete do prvih hiš zaselka Slamniki. Pot nadaljujete po kolovozni poti navkreber. Smerokaz vas nato usmeri levo, nadaljujete po strmi poti navzgor, kjer pridete na cesto za Belsko planino. Nato sledite temu kolovozu, na križišču zavijete levo ter sledite markacijam proti vrhu. Za celoten pohod potrebujete približno  2 uri in pol. Ne bo vam žal, ko pridete na vrh.

Skrbno in odgovorno na pohod