kropa

Kropa je kraj, ki je zaradi odmaknjenosti manj obiskan, a zato še bolj zanimiv in vreden obiska. Naselje na dnu veličastnega naravnega amfiteatra, ki ga ustvarjajo pobočja gozdnate Jelovice, naj bi dobilo ime po hudourniku Kroparica. Potok, ki se vije skozi kraj, se v deževnih obdobjih peni kot ‘krop’ v loncu, zato je nastalo ime kraja – Kropa. Slovi po tradicionalni železarski in kovaški dejavnosti. Najstarejši arheološki ostanki datirajo v antično dobo, naselbina pa naj bi nastala v 13. stoletju in svoj razcvet doživela od 18. do druge polovice 19. stoletja. Jedro Krope je od leta 1953, kot prvi kraj v Sloveniji, zakonsko zaščiteno kot kulturno zgodovinski spomenik nacionalnega pomena.

Kaj morate obiskati v Kropi?

Znamenite fužinarske hiše, slikovito staro jedro trga, muzeje, ki pripovedujejo zgodbe o železarstvu, kovaštvu in zgodovini kraja, pa tudi tradicionalni dogodki kar vabijo vse, ki radi raziskujejo in iščejo nova doživetja.

Kropa- kraj (55)
Kropa- kraj (4)
Kovaški muzej Kropa (4)
Kovaški muzej Kropa (7)
Vigenjc (2)
Kropa- kraj (17)
Slovenska peč (1)

Tradicionalni dogodki

Šege, ki izvirajo iz cerkvenih praznikov in delovnih običajev, imajo v Kropi res dolgo tradicijo. Že stoletja, na začetku pomladi in poletja, domačini prav na poseben način ohranjajo svojo kulturno dediščino in jo prenašajo iz roda v rod.

Odkrivanje okolice

Peš ali s kolesom lahko odkrivate nekdanje poti oglarjev in rudarjev. Uživali boste v čudovitih razgledih z Zidane skale nad Kropo ali iz Jamnika, od koder se vidi precejšen del Gorenjske.
Najmlajši lahko uživajo na Kovačkovi poti in izkusijo prijetno gozdno doživetje.
V poletnem času lahko uživate v kopališču, ki poleg bazena nudi tudi igrišča za odbojko in teniška igrišča. in bar, Vstopnina.
Narava, konja (2)
Jamnik, cerkev (18)
Okolica Krope, poti, narava (8)

Za ogled priporočamo naslednjih 6 znamenitosti:

  • Slovenska peč – Je najstarejša ohranjena talilna peč v Sloveniji in med najstarejšimi ohranjenimi v Evropi. Delovala je do sredine 15. stoletja. Predstavlja arheološki fenomen na področju železarske tehnične dediščine. (Peč ima obliko navzdol obrnjene piramide, ki je v višino merila okoli tri metre.)
  • Kovaški muzej – večstoletna tradicija kovanja je zbrana v mogočni Klinarjevi hiši sredi trga, prvem tehničnem muzeju na Slovenskem.
  • Vigenjc Vice – kovačnica, v kateri so nekoč ročno izdelovali žeblje s pomočjo vode (vodnih koles). Je edina v celoti ohranjena kovačnica za ročno kovanje žebljev (V 19. stoletju, se je na Kroparici, potoku, ki teče skozi Kropo, na dobrih 1200 m vrtelo kar 50 vodnih koles).
  • Trško (trg) jedro – Plac in znamenite fužinarske hiše – vmesna varianta med kmečko in meščansko hišo (Potočnikova hiša, Mazzolova Hiša, Fovšaritnica, Lodnova hiša z znamenjem in druge), Nemško ali Gosposko gaso.
  • Vodni zbiralnik – bajer in Vodna korita – rake, Zgornje fužine
  • Cerkev sv. Lenarta in podružnična cerkev kroparske Matere božje, ki je bila nekoč cilj romarjev. Z njeno postavitvijo je povezana legenda, ki vam jo radi povejo prebivalci kraja.

Tradicionalni dogodki

  • Spuščanje barčic na predvečer sv. Gregorja (11. marca) je običaj, povezan s pričetkom pomladi in ima v kraju že večstoletno tradicijo. Ker v preteklosti ni bilo elektrike in sonce v dolino ni posijali kar 4 mesece, je sv. Gregor pomenil preobrat v življenju kovačev, saj pri svojem delu niso več potrebovali umetne svetlobe. Z metanjem gorečih predmetov: starih cokel, košev, jerbasov v vodo so simbolično pozdravili prihod pomladi v kraj. Danes otroci izdelajo makete – barčice, vanje dajo gorečo svečo in jo spustijo v vodo. Vredno ogleda.
  • Kovaški šmaren je kroparski krajevni praznik. Praznovanje je spomin na prvo posvetitev cerkve Matere Božje v Kropi. Med praznovanjem, ki je vsako leto prvo soboto v mesecu juliju, si lahko v živo ogledate ročno kovanje žebljev in umetnokovaških izdelkov, kuhanje oglarske kope in taljenje železove rude ali pa poskusite eno izmed tradicionalnih kroparskih jedi in se na Placu družite z domačini. Pravo avtentično doživetje.
  • Slikarska kolonija za odrsale poteka vsako leto v času praznovanja Kovaškega šmarna.
  • Kroparski veseli dan kulture spada med večje prireditve v drugi polovici leta.