Cestno kolesarstvo

Kolesarite z nami

Če želite Slovenijo doživeti s kolesom, potem je bivanje v Ribno Alpine Resortu v bližini Bleda prava izbira. Ta kolesarjem prijazen hotel živi in diha kolesarjenje in vi in vaše kolo boste v dobrih rokah.

Kot član mednarodnega združenja “Roadbike Holidays” izpolnjujemo standarde kakovosti in storitev, ki jih zahtevajo cestni kolesarji. Smo strokovnjaki za vaše počitnice s cestnimi kolesi!

ribno-hotel-roadbike-2
ribno-hotel-roadbike
ribno-hotel-roadbike-3
Ribno-hotel-Pogiteam

Kaj nudimo?

Kompetence

Pri nas znamo dobro poskrbeti za vse – za posameznike, skupine in kolesarske klube.

Ste že kdaj imeli priložnost imeti za vodnika pravega kolesarskega profesionalca? Tadej Valjavec, udeleženec Tour de France, Giro di Italia vas bo navdušil s svojim strokovnim znanjem o vsem, kar je povezano s kolesarstvom.  Zase pravi: »Šport, predvsem kolesarstvo, je moj način življenja in moj moto je refren skupine U2… »One Love, One Life««.

In za klube:

Ribno-alpine-resort-Tadej- Valjavec-weekend2
Ribno-alpine-resort-cycling-tour4
ribno-hotel-tadej-pogacar-shirt
qrf
Ribno-hotel-gravel-bike-nature
Ribno-alpine-resort-pogi-team

Poudarki in znamenitosti

Kot specializiran kolesarki resort nudimo vse za nepozabne kolesarske užitke. Pred, med in po vožnji. Začenši od dobrega zajtrka naprej…

Tisti, ki imajo radi kulturne znamenitosti se lahko s fijakarjem zapeljejo okoli jezera, s pletno na ogled cerkvice na otoku ali pa si ogledajo grad, ki se vzpenja nad jezersko pečino. 

V naših krajih je veliko stvari, ki jih morate obiskati ali doživeti. In veliko jih lahko dosežete s kolesom.

Kolesarske poti

Kolesarsko turo začnemo pred Ribno Resortom in vozimo v smeri Bleda (2km). Ob jezeru se zapeljemo do blejskega regatnega centra, kjer je bilo že dvakrat prizorišče svetovnega prvenstva v veslanju. Dvignemo se do vasi Gorje, kjer zavijemo v dolino reke Radovne, naše najlepše in najčistejše reke na Gorenjskem, ki z pitno vodo preskrbuje tudi ves Bled. Po cca 10 km prekrasne vožnje skozi dolino ob reki zavijemo v kratek (500m), a izjemno strm klanec, ki nas pripelje nad Mojstrano, kjer stoji slovenski muzeja gorništva. Po kratkem spustu pridemo v vas, ki je bila izhodišče prvih planincev, ki so leta 1778 osvojili našo najvišjo goro Triglav. Iz Mojstrane nadaljujemo pot po kolesarski stezi cca 20 km skozi idilično naravo do Kranjske Gore, kjer je prizorišče vsakoletnega svetovnega pokala v alpskem smučanju za moške. Tu smo na cca 40 km oddaljeni od Hotela Ribno. Tu lahko izbiramo:

Katerokoli možnost izberemo, smo na obratu naredili cca 50km. Sledi povratek po isti poti, ki pa je sedaj manj zahtevna, saj se večino poti rahlo spuščamo. Tura za povprečnega kolesarja v skupini traja:

Kolesarsko turo začnemo pred hotelom in gremo v smeri Bleda (2km). Ob jezeru se zapeljemo do regatnega centra, kjer je bilo že dvakrat prizorišče svetovnega prvenstva v veslanju. Potem zavijemo proti Bohinju. Bohinj je skupno ime za dolino z nekaj zaselki in prekrasnim jezerom. Najprej pridemo do Bohinjske Bistrice, čez nekaj km do jezera, nad katerim je smučarsko središče Vogel. Tu lahko izbiramo in se odločimo še za obisk slapu Savica. To tudi doda cca 20 km in lažji vzpon pred slapom. Alternativa je, da pri jezeru zavijemo skozi zgornjo dolino proti vzponu na Pokljuko. Le-ta se začne pri vasi Jereka, kjer zavijemo levo na Pokljuko. Srednje težak vzpon (povprečno cca 8%) nas po 5 km pripelje do Koprivnika, kjer se pot za nekaj km izravna. Po cca 5 ravninskih in razglednih km se pripeljemo do Gorjuš, gorskega zaselka, kjer je še zadnji izdelovalec čedr. Tam se začne zadnji, dokaj strm del vzpona (10% naklon), ki traja cca 3 km. Na vrhu Pokljuke se obrnemo proti Rudnemu polju, do tja nas pelje cca 10 km blagega vzpona (1-3%). Rudno polje je vsakoletno prizorišče svetovnega pokala v biatlonu. V februarju 2021 pa bo tam potekalo tudi svetovno prvenstvo v biatlonu.

Od tam nas nazaj proti Bledu čaka samo še cca 25 km spusta, bolj ali manj strmega. Skozi vas Gorje pridemo nazaj do blejskega jezera, od koder nas do Hotela Ribno loči samo še 2 km poti.


Tura za povprečnega kolesarja traja:

Kolesarsko turo začnemo pred resortom in gremo preko bližnje vasi Bodešče na kolesarsko progo proti Lescam. Preko Lesc pridemo v Radovljico, kjer si lahko ogledamo stari del mesta, kjer vsako leto poteka eden izmed največjih sejmov čokolade na svetu. Preko Begunj se rahlo dvignemo in se ‘pod gorami’ peljemo skozi tri vasi z izjemnim razgledom na celotno dolino tja do Ljubljane. Spustimo se v Tržič, od koder se zapeljemo v Kranj, gorenjsko prestolnico. Tudi tu se lahko na kratko zapeljemo skozi stari del mesta, nakar prečakamo reko Savo in se zapeljemo mimo smučarskih skakalnic, kjer je prve skoke naredilo kar nekaj slovenski šampionov. Po izjemno lepi dolino se skozi Besnico in druge vasi pripeljemo po krajšem vzponu na Jamnik, kraj, kjer stoji na izjemnem razglednem mestu cerkvica. Tu zrači izjemna energija, vidi se daleč naokoli v tri doline. Od tam nas spust vodi do Krope, našega kovaškega centra, kjer si lahko med vožnjo ogledamo stari del kraja. Ostalo nam je še cca 20 km lepe umirjene vožnje do Lancovega pod Radovljico, kjer po krajšem makadamskem odseku (2 km) pridemo do mostu čez reko Savo. Krajši vzpon (1 km) nas pripelje v vas Bodešče, od koder se zapeljemo nazaj do našega izhodišča.
Tura je dokaj razgibana, ima več krajših vzponov. Vzpon na Jamnik je edini, ki je v zadnjem delu zahtevnejši, zaradi dela z velikim naklonom (do 18%), ki pa je kratek (500m).
Kolesarsko turo začnemo pred hotelom in gremo v smeri Bleda (2km). Ob jezeru se zapeljemo do regatnega centra, kjer je bilo že dvakrat prizorišče svetovnega prvenstva v veslanju. Potem zavijemo proti Bohinju. Bohinj je skupno ime za dolino z nekaj zaselki in prekrasnim jezerom. Ko pridemo do Bohinjske Bistrice, zavijemo levo in se mimo lesne tovarne zapeljemo proti začetku vzpona. Le-ta je do vasi Nemški rovt dokaj položen. Od tam se začne bolj zahteven del vzpona do smučišča na Soriški planini na nadmorski višini cca 1.400 m. Od tam sledi dolg spust prosi Selški dolini. Na koncu doline pridemo v Škofjo Loko, izjemno staro mesto, ki si ga lahko tudi ogledamo. Mimo Kranja, gorenjske prestolnice, zavijemo ob reki Savi in se vračamo v smeri Bleda.

Tura je zahtevna zaradi dolžine in težkega vzpona na Soriško planino.

Kolesarjenje začnemo pred hišo v Kropi in začnemo pot se skozi bližnjo vasi Bodešče odpravimo na kolesarsko pot proti Lescam. Na poti srečamo majhen hotel, v katerem so snemali film Pr' Hostarju. Skozi Lesce pridemo do Radovljice, kjer si ogledamo stari del mesta, kjer vsako leto poteka eden največjih sejmov čokolade na svetu. Skozi Begunje se rahlo vzpnemo in 'pod gorami' se peljemo skozi tri vasi z izjemnim razgledom na celotno dolino do Ljubljane. Spustimo se do Tržiča, od koder plujemo do Kranja, glavnega mesta Gorenjske. Tudi tu si lahko privoščimo kratko vožnjo skozi stari del mesta, nato prečkamo reko Savo in se peljemo mimo smučarskih skakalnic, kjer je svoje prve skoke opravilo kar nekaj slovenskih šampionov. po izjemno lepi dolini se skozi Besnico in druge vasi po kratkem vzponu zapeljemo do Jamnika, kraja, kjer na izjemni razgledni točki stoji cerkev. Tu izžareva izjemna energija, ki se vidi daleč naokoli v treh dolinah. Od tam nas spust vodi do Krope, našega kovaškega središča, kjer si lahko med vožnjo ogledamo stari del kraja. Pred nami je še približno 20 km prijetne mirne vožnje do Lancovega pod Radovljico, kjer po kratkem makadamskem odseku (2 km) pridemo do mostu čez reko Savo. Kratek vzpon (1 km) nas pripelje do vasi Bodešče, od koder se odpeljemo nazaj do našega hotela. Tura je precej raznolika, saj ima več krajših vzponov. Vzpon na Jamnik je edini, ki je v zadnjem delu zahtevnejši zaradi dela z velikim naklonom (do 18 %), ki pa je kratek (500 m). Tura za povprečnega kolesarja traja približno 3-3,5 ure.
Krajši izlet od Krope do Radovljice, nas bo popeljal iz Krope, ter nas peljal vse do Brezovice ob reki Kroparici. Ko se pripeljemo mimo Zgornje Dobrave, se nam levo in desno navzgor opira pogled na čudovito izoblikovane vrhove Ojstre peči, Drnovca in Vreče. Pot nas vodi naprej skozi Spodnjo Lipnico in Zgornjo Lipnico, kjer se lahko tudi ustavite in pogledate Lipniški grad. Nato se spustimo v vas Lancovo, skozi katero se vije veličastna reka Sava in ob obronkih ponuja veliko možnosti za počitek in uživanje v prelepih razgledih okolice, preden se povzpnete v mesto Radovljica. Ko prečkate most, na naslednjem odcepu zavijete desno, proti starem jedru Radovljice. Medtem prečkate tudi železniško progo in sledi malenkost zahteven vzpon v mesto, kjer pa se lahko okrepčate z osvežilno pijačo in poizkusite znamenito Radolško čokolado.

Gravel tura

Iz Krope se spustimo do Spodnje Lipnice, kjer zavijemo na levo in se vzpnemo na planoto Jelovico, do Goške ravni. Držimo se desne in nadaljujemo pot skozi gozdove vse do vasi Nemški Rovt. Tu se spustimo do Bohinjske Bistrice in nadaljujemo pot po kolesarski stezi do Ribčevega lazu. Ko prečkamo most se nam odpre čudovit razgled na Bohinjsko jezero. Pot nas vodi do Stare Fužine, kjer zavijemo levo in se začnemo vzpenjati na planoto Pokljuka vse do Uskovnice. Od tu nas slikovita pot vodi do vasi Koprivnik in Gorjuše, kjer na koncu vasi zavijemo desno in se začnemo spuščati do Bohinjske Bele. Zapeljemo se skozi vas a na koncu zavijemo levo in se vzpnemo na manjši hrib od koder nas pot vodi do Zake (Blejsko jezero). V nasprotni strani urinega kazalca se vozimo ob jezeru do Mlina, kozi vasi Selo in Ribno, od tam se spustimo proti reki Savi. Nadaljujemo do Lancovega, potem pa se vzpnemo in vrnemo na izhodiščno točko v Kropi. Tura, ki zahteva boljšo telesno pripravljenost in dobro tehnično znanje vožnje s kolesom.