Dobrodošli v prvem slovenskem Zero Waste hotelu

V Hotelu Ribno želimo svet, ki nam je vsem tako pri srcu, ohraniti in pobarvati še bolj zeleno. Do okolja izkazujemo skrben odnos, še posebej na področju odpadkov, pitne vode in spoštljivega odnosa do hrane.

Kaj je Zero Waste?

Zero Waste je zaveza, ki vodi družbo v spremembo življenjskega stila in navad ter k posnemanju trajnostnih naravnih ciklov, kjer so vsi odpadni materiali surovina za nekoga drugega – One man's trash is another man's treasure!

Glavni cilj Zero Waste hotelov in restavracij je zniževanje količin nastalih odpadkov in preprečevanje škodljivih izpustov v zemljo, vodo in zrak, ki bi lahko ogrozil zdravje ekosistemov, ljudi, živali ali planeta. Kot hotel na poti do Zero Waste delujemo po smernicah zelenega poslovanja, ki prispevajo tudi k boljši povezanosti z lokalnim okoljem, večjem zadovoljstvu gostov in naših zaposlenih.

Kako smo del Zero Waste zgodbe?

V hotelu se trudimo zagotavljati visoko kakovost storitev za vaše ugodje in ugodje narave. Tako smo na poti, da bomo ločili 90% vseh naših odpadkov, jih letno ustvarili 30% manj in porabili za 30% manj vode in energije. To bodo dosegli z vpeljavo nekaterih izboljšav:

  • Ločeno zbiranje odpadkov.
  • Ponovna uporaba brisač in posteljnine.
  • Uporaba izdelkov in pripomočkov za večkratno uporabo (dozirne stekleničke za milo in šampon, sladkor, marmelade, med in drugo hrano v hotelski restavraciji ter kuhinji).
  • Sodelovanje z lokalnimi dobavitelji.

Nekaj nasvetov, kako lahko tudi vi postanete del Zero Waste zgodbe:

  • Odpadke ločujte v zabojnikih za ločeno zbiranje.
  • Pijte vodo iz pipe, namesto iz plastenk.
  • Ugašajte luči v sobi.
  • Po nakupih se odpravite z vrečkami za večkratno uporabo ali s košarico.
  • Po tuširanju brisačo posušite in ponovno uporabite.
  • Naložite si le toliko hrane, kot jo boste resnično pojedli.

Zero Waste in zeleni razvoj Slovenije:

Zero Waste hotele in restavracije je prvi uvedel Antonino Esposito v znani turistični destinaciji Sorrento v Italiji. Trenutno je koncept uspešno uvedel že v 20 hotelov in restavracij. Z Ekologi brez meja, ki so nacionalna Zero Waste organizacija za Slovenijo, sodeluje pri prenosu znanja in izkušenj v slovenski prostor.

Ekologi brez meja nas ozaveščajo o problematiki in izzivih z odpadki. Organizirali so prvo vseslovensko čistilno akcijo Očistimo Slovenijo v letu 2010. Leta 2014 so postali del mreže Zero Waste Europe in s tem nacionalna organizacija za zastopanje programa Zero Waste Slovenija. Vodijo nacionalno mrežo Zero Waste občin, ki jo širijo na mrežo hotelov in organizatorjev prireditev ter promovirajo koncept na nacionalnem nivoju.

Tudi občina Bled, katere je del Hotel Ribno, je stopila na Zero Waste pot in si do leta 2025 zadala cilj ločeno zbrati 80% vseh odpadkov. Ponosni smo, da z našim trajnostnim ravnanjem skupaj z vami tudi mi prispevamo pomembne korake k temu cilju.

Zero Waste in zeleni razvoj Slovenije:

Potrebujete več informacij?
Z veseljem vam pomagamo